Vad värdesätter jag på en praktikplats?

Hej kära läsare!
Dags för ett nytt blogginlägg efter ett litet uppehåll.

Som vanligt så mottager jag tacksamt feedback, tips och åsikter från dig som läsare.

Då till ämnet, vad värdesätter jag på en praktikplats?

 

Som du säkert minns så avslutar jag min utbildning ”Affärsutveckling inom Besöksnäringen” i slutet av maj. Arbetslivet står för dörren och jag ska ge mig ut och brottas på arbetsmarknaden i helt ny kostym. En tredjedel av min utbildning har varit praktik. Men vad ger egentligen praktiken och vad värdesätter jag som praktikant?

Inför arbetslivet så har jag bestämt mig för att det ska finnas en stor central faktor i mitt nästa jobb, utveckling! Jag vill utvecklas som person och medarbetare vad jag än ska komma att göra. Jag har läst en utbildning och har lärt mig otroligt mycket, både under kurserna och under min praktik som jag haft först hos Stenungsbaden och nu hos Claes på Projektcompaniet.
Däremot så har jag under min praktik inte haft fokus på att vara på en praktikplats där jag kan få fortsatt anställning. Utan mer fokuserat på något som jag har trott ska vara utvecklande och intressant att få ta del av. Det kanske är ett misstag jag har gjort, men samtidigt inget jag ångrar.

Stenungsbaden valde jag för att jag var nyfiken på hur ett hotell jobbar och hur verksamheten ser ut. Det ansåg jag det viktigt ut ett besöksnäringsperspektiv, men också för att hotellen är intressanta i mina ögon för att dom ofta är så mångsidiga. Bedriver flera olika verksamheter under samma tak som måste synca med varandra för att det ska fungera. Jag tycker att jag skapade mig en bra bild och fick känna på arbetet kring restaurangen under en kortare period och sedan på marknadsavdelningen under er längre period. Så det var väldigt givande.

Hos Claes får jag ta del av det mesta kring hans arbete, tror jag ?. Det är lärorikt att få vara med och arrangera träffar med SEFS, att få hjälpa honom med de åtagande kring olika arrangemang som han har på sitt bord. Men faktiskt, något jag värdesätter väldigt högt är att få vara med han på möten i olika sammanhang. Få lyssna hur det resoneras kring ämnen och lyssna in de affärsmässiga diskussionerna kring sponsring, partnerskap, nätverk och varumärke. Visst, jag deltar ofta inte så mycket i samtalen. Men bara att få lyssna ger mig mycket. Jag har ju en bakgrund som hantverkare, min erfarenhet av möten är därför inte något att skryta med. Många möten genom mitt föreningsengagemang har det ju blivit men där är det affärsmässiga oftast inte i fokus.
Där lär jag mig massor genom Claes.

Claes har ju också ett otroligt nätverk. Att får vara med och träffa alla människor som jag aldrig annars hade träffat. Man hamnar i samtal om allt möjligt, det gör att man snappar upp lite här och där. Människorna kommer från olika branscher och man får höra hur deras vardagar ser ut och vad som är på gång för dom, saker dom brottas med. Man lär sig också vilken central kraft goda relationer har, att då också få chans att träffa alla människor är ovärdeligt.
Får också säga att dom man pratar med är otroligt nyfikna på vad man studerar och hur man ser på sin framtid. Det har hjälp mig att själv tänka mer skarpt på vad jag vill göra efter utbildningen.

Men jag har också ett litet hinder som många efter utbildningar har, erfarenhetsbrist. Ser man lediga tjänster så är erfarenhet ofta centralt i rekrytering. Det tycker jag för övrigt är ett problem på den svenska arbetsmarknaden, samtidigt som jag förstår företagen. Men det kan vi ta en annan gång.
Av den anledningen kanske jag har fokuserat fel under min praktik. Jag kanske skulle satsat på en praktikplats som i större utsträckning gav möjlighet till jobb efteråt. Men samtidigt, praktiken är en chans att få ta del av arbetssituationer som man kanske inte hade fått ta del av som anställd, i alla fall inte i det skedet jag är i idag.
Som sagt, jag ångrar mig inte och jag ser ljust på framtiden och min tid efter utbildningen!

På vilket sätt tycker du man ska utnyttja sin praktik och vilka val hade du gjort?

Vill du komma i kontakt med mig för feedback eller av ren nyfikenhet så finns jag på de flesta sociala medier eller mail kelly@projektcompaniet.se.

// Praktikant – Kelly

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *